PARTICIPACIÓ A LES JORNADES



Quartes Jornades Interprofessionals del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO, sota el lema : Biblioteca pública: comunitat i participació
CERVERA 22  i 23 de març. 

 
http://www.unescocat.org/
 
Un dels eixos d'aquestes Jornades serà com la biblioteca respon a la comunitat.  I quan ens referim a la comunitat ens referim a les de qualsevol tipologia, petites i grans. 
Dijous 22 de març, participo a la Taula Rodona : "La biblioteca a la cerca de complicitats per donar respostes a la comunitat".
La meva intervenció és centrarà en les més petites,  les que no arriben als 3.000 habitants i conseqüentment, no ho tenen fàcil a l’hora de dotar-se de serveis bibliotecaris.
En concret explicaré l'experiència en la creació i posada en funcionament del servei dels bibliobusos a 5 comarques de Lleida: el Pallars Jussà, Pallars Sobirà, L'Alta Ribagorça, Les Garrigues i una part del Segrià, tot un repte que enguany compleix els 30 anys de la seva posada en funcionament.
Aquest servei ofereix el préstec de llibres, revistes, música, cinema i documentals i també préstec de lots, a clubs de lectura, escoles i altres institucions del municipi. Recull i difon informació local i comarcal, proporciona informació bibliogràfica i préstec interbibliotecari amb la resta de biblioteques del SLPC.
En resum, disposa dels mateixos recursos bibliotecaris i en les mateixes condicions que les biblioteques publiques de zones més grans, dotades de serveis bibliotecaris estables.
El nostres bibliobusos, disposen d’Internet via satèl·lit, serveis d’ofimàtica i d’accés a recursos electrònics.
Per tant, permeten  oferir serveix personalitzats d’informació i cada cop més els usuaris des de casa, tenen accés via Internet al catàleg dels fons i fan arribar la comanda del que desitgen sobre un autor o llibre concret, o bé que sobre una temètica, via e-mail, per telèfon, o hi van personalment a portar-la, el dia de la parada al poble. 
El dia que el bibliobús arriba, recullen la comanda (llibres, música, pel.lícules...) que prèviament s'ha preparat, pot ser que siguin fons del mateix bibliobús o que aquest l'hagi demanat en prèstc interbibliotecari a altres biblioteques.
 
El Bibliobus és una bona resposta a les necessitats d’un territori de característiques molt específiques com són les comarques de Lleida, que tenim 231 municipis dels quals no arriben als trenta els que passen dels 3.000 habitants.





Entrades populars d'aquest blog

LES BIBLIOTEQUES MÒBILS: EXPERIÈNCIES DE PROMOCIÓ DE LA LECTURA I TRANSFORMACIÓ SOCIAL

El personal de los bibliobuses o bibliomóviles: Aproximación a un perfil.