miércoles, 21 de marzo de 2012

PARTICIPACIÓ A LES JORNADESQuartes Jornades Interprofessionals del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO, sota el lema : Biblioteca pública: comunitat i participació
CERVERA 22  i 23 de març. 

 
http://www.unescocat.org/
 
Un dels eixos d'aquestes Jornades serà com la biblioteca respon a la comunitat.  I quan ens referim a la comunitat ens referim a les de qualsevol tipologia, petites i grans. 
Dijous 22 de març, participo a la Taula Rodona : "La biblioteca a la cerca de complicitats per donar respostes a la comunitat".
La meva intervenció és centrarà en les més petites,  les que no arriben als 3.000 habitants i conseqüentment, no ho tenen fàcil a l’hora de dotar-se de serveis bibliotecaris.
En concret explicaré l'experiència en la creació i posada en funcionament del servei dels bibliobusos a 5 comarques de Lleida: el Pallars Jussà, Pallars Sobirà, L'Alta Ribagorça, Les Garrigues i una part del Segrià, tot un repte que enguany compleix els 30 anys de la seva posada en funcionament.
Aquest servei ofereix el préstec de llibres, revistes, música, cinema i documentals i també préstec de lots, a clubs de lectura, escoles i altres institucions del municipi. Recull i difon informació local i comarcal, proporciona informació bibliogràfica i préstec interbibliotecari amb la resta de biblioteques del SLPC.
En resum, disposa dels mateixos recursos bibliotecaris i en les mateixes condicions que les biblioteques publiques de zones més grans, dotades de serveis bibliotecaris estables.
El nostres bibliobusos, disposen d’Internet via satèl·lit, serveis d’ofimàtica i d’accés a recursos electrònics.
Per tant, permeten  oferir serveix personalitzats d’informació i cada cop més els usuaris des de casa, tenen accés via Internet al catàleg dels fons i fan arribar la comanda del que desitgen sobre un autor o llibre concret, o bé que sobre una temètica, via e-mail, per telèfon, o hi van personalment a portar-la, el dia de la parada al poble. 
El dia que el bibliobús arriba, recullen la comanda (llibres, música, pel.lícules...) que prèviament s'ha preparat, pot ser que siguin fons del mateix bibliobús o que aquest l'hagi demanat en prèstc interbibliotecari a altres biblioteques.
 
El Bibliobus és una bona resposta a les necessitats d’un territori de característiques molt específiques com són les comarques de Lleida, que tenim 231 municipis dels quals no arriben als trenta els que passen dels 3.000 habitants.