LA DIADA NACIONAL DE L' 11 DE SETEMBRE A LA RESTA DE CATALUNYA.

En motiu de la celebració dels actes de la Diada Nacional de Catalunya a Mollerussa, l'Ajuntament i el Consell comarcal del Pla d'Urgell van convidar a l'A. A. Xafatolls a fer el discurs durant l'ofrena floral, donat que  recentment ha fet els seus 25 anys d'història. Aquesta associació atlètica és una entitat molt arrelada a la comarca i que a més de participar en els reptes propis de les curses,  al llarg d’aquests anys ha organitzat moltes proves atlètiques, col•laborat i  vetllat per  moure Mollerussa, als mollerussencs i a la comarca tant com ha pogut.

El parlament va anar a càrrec del Jaume Suau, que en fòu el primer president. Es pot consultar a la Web de l'Associació : http://www.xafatolls.cat/
Donat el caràcter històric de la  Diada d'aquest 2012, ho destaco com un exemple il.lustratiu del que va passar fòra de Barcelona, arreu de Catalunya. En aquest cas el parlament d'una associació esportiva  en un municipi cap de comarca, de les Terres de Lleida.
En destacaría  aquests fragments:
Les terres de Lleida, en la història, han estat un constant fer i desfer. Al llarg del temps han sofert fortes sotragades. ...

Cada guerra, la desfeta per refer-se en cada pau. Així ha estat un i altre cop: 1464, 1662, 1707, 1810, 1938. Setges, assalts, saquejos, destrucció, morts, exilis. I tot seguit, treball, abnegació, esforç, tossuderia, voluntat d’ésser.
....
Aquesta terra nostra s’ha resistit sempre a ser vençuda i conquerida. Les malvestats han estat sempre vençudes per la fidelitat a la terra. Els anys joiosos de creixement i progrés coincideixen amb el retrobament de les nostres terres amb les arrels catalanes.
Són temps de resistir, i perquè no, d’oposar-nos a ser vençuts i conquerits per la nostra comoditat. Treballem, esforcem-nos, però sobretot tinguem voluntat d’ésser. No ens ho retallem!!!

I l’essència de l’esport que practica i predica l’A.A. Xafatolls és precisament la d’oferir resistència: a les distàncies, a la superació personal, al temps... El repte de les curses de fons partint de lo simple i de lo més senzill – tan sols cal un parell de sabatilles per córrer -. I això és el que ens ha fet grans, perquè fent bona la frase que ens deixà en llegat José de Saramago: 
“Només si ens aturem a pensar en les petites coses arribarem a comprendre les grans”.

....  Però sobretot hem creat un caliu social d’amistat. El lema que ens acompanya i que podeu veure a la nostra pàgina web és el de “Xafatolls més que un club,una colla d’amics”, i ara més que mai fa falta aquesta convivència i aquesta formació i cura integral de la persona. S’ha avançat moltíssim en el coneixement del cos humà però, com també deia el mencionat Saramago, cada vegada sabem menys lo que és un ser humà.
Com deia abans, l’11 de setembre de 1714 ens va ensenyar el valor de ser resistents i cal tenir-ho en compte pel present i pel futur que ens espera. Depèn de nosaltres que el moment actual ens el prenguem com una derrota o com una resistència que cal oferir als continus atacs que estem rebent per tal de poder arribar allà on només nosaltres sabem la fita que volem aconseguir. No fer-ho ni intentar-ho seria una derrota.
Des de l’A.A. Xafatolls us invitem a unir-vos per, de forma senzilla i agradable, ens puguem anar fent cada cop més resistents.


Entrades populars d'aquest blog

LES BIBLIOTEQUES MÒBILS: EXPERIÈNCIES DE PROMOCIÓ DE LA LECTURA I TRANSFORMACIÓ SOCIAL

El personal de los bibliobuses o bibliomóviles: Aproximación a un perfil.